Povijest škole

 

Škola je započela sa svojim odgojno obrazovnim djelovanjem 1971. godine kao odjel Muzičke škole u sastavu tadašnjeg Malog kazališta Trešnjevka. Umjetnički voditelj škole bila je gospođa Silvija Hercigonja, koju kao svog prvog baletnog pedagoga pamte Almira Osmanović, Ivanka Žunac, Olja Jovanović i mnogi drugi koji su značajni za svijet baleta u Republici Hrvatskoj i šire.
Godine 1979., odlukom općine Trešnjevka, Škola postaje radna jedinica unutar kazališta.

Iako u sastavu kazališta, Osnovna škola za balet i ritmiku cijelo to vrijeme za obavljanje svoje djelatnosti koristi prostor u Zagorskoj 16, Zagreb.

Godine 1992. voditeljicom Škole imenovana je Antonijeta Šeketa, dotadašnja učiteljica klasičnog baleta, koja pokreće osamostaljenje Škole i nakon dvije godine u tome i uspijeva.

Osnovna škola za balet i ritmiku, kao samostalna i prva osnovna škola baleta i suvremenog plesa, osnovana je 03.10.1994. godine, rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete, a prvom ravnateljicom imenovana je Antonijeta Šeketa.

Iako je Škola nastavila koristiti prostore u Zagorskoj, također je održavala dislociranu nastavu u Samoboru, Prečkom, Knežiji, Horvaćanskoj i u OŠ Vrbani, a sve s idejom da približi klasični balet i suvremeni ples što većem broju učenika. Sudjelovala ja na brojnim plesnim manifestacijama, TV snimanjima i priredbama te time dokazala opravdanost i potrebu otvaranja škole tog tipa.

Škola postaje članicom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) i 1994. godine nastupa na 1. hrvatskom natjecanju plesnih škola u disciplini klasični balet i disciplini suvremeni ples. Od tada redovno sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima.
Kasnije postaje i članicom udruge Dance and Child International ( daCi ).

Od školske godine 2013./2014. Škola provodi i srednjoškolski program za zanimanje scenski plesač, čime je omogućila učenicima nastavak plesnog obrazovanja u matičnoj ustanovi.

Danas Škola broji 36 zaposlenih, od čega 29 nastavnika te 7 članova administrativno-tehničkog osoblja. Ima oko 250 učenika i polaznika predškolskih programa. Odlično je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima, od nototeke i fonoteke te bogate zbirke kostima, do plesnih podova, ogledala, baletnih štapova, zvučnih linija i sl. U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport obnovila je elektroinstalacije, parkete, kanalizaciju, krovište, uredila dvorište škole te čeka obnovu fasade. Redovno iz vlastitih sredstava održava unutrašnjost i nabavlja namještaj, instrumente i računala.

Škola održava dislociranu nastavu u OŠ Špansko Oranice i OŠ Tistuš Brezovački, domaćin je i organizator stručnih skupova i plesnih događanja na nivou države, a posebno se ponosi cjelovečernjim predstavama u izvecbi učenika te redovnim sudjelovanjem i osvajanjem nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima.
Mnogi učenici uspješno nastavljaju plesno školovanje u srednjim plesnim školama.

  © 2015 Škola za balet i ritmikuOVOJE LINK